Ένας στους 3 ανθρώπους από την ηλικία των 30 και άνω παρουσιάζει κατά καιρούς σημαντικές ενοχλήσεις στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση και τη σπονδυλική στήλη.Η καθιστική ζωή, τα μη εργονομικά έπιπλα γραφείου, οι φαρδιοί καναπέδες στο σπίτι, σε συνδυασμό με μυοσκελετικα προβλήματα, παλιούς τραυματισμούς η παθήσεις που προκύπτουν στην πορεία λόγο είτε κακής ζωής είτε λανθασμένης άθλησης, μπορούν εύκολα να θέσουν ένα άτομο εκτός μάχης ακόμη και στην πραγματική προσπάθεια για άθληση μέσα στην καθημερινότητα του.Δεν μπορούμε να προλάβουμε όλες τις άσχημες καταστάσεις, αλλά δεν μπορούμε και να μην έχουμε μέσα στις προτεραιότητες μας την πρόληψη!!!
Είναι δυστυχώς γεγονός ότι το 90% των ανθρώπων αθλούνται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέραμε και όχι για να προλάβουν αυτά και άλλα τόσα προβλήματα που ταλαιπωρούν όσους δεν έχουν μπει ποτέ σε γυμναστήρια ενώ ο τρόπος ζωής τους το απαιτούσε. Σ’αυτό το σημείο θα αναφέρουμε κανόνες που πρέπει να τηρούμε για να αποφύγουμε όσο περνάει τουλάχιστον απ’το χέρι μας τραυματισμούς, πλαστικούς μύες και μη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικης ικανότητας.

1ον. Πάντα να προθερμαίνεστε στην αρχή και να μην ξεχνάτε να αποθεραπεύεστε στο τέλος ενός προγράμματος όπως επίσης και να μην σταματάτε απότομα. Το ιδανικό θα ήταν ένα πεντάλεπτο στρετσινκ πριν και μετά.

2ον. Όταν έχετε καταπονηθεί πολύ είναι καλύτερα να απέχετε για λίγες μέρες, όταν όμως μετά την προπόνηση έχετε “πιαστεί” από μακροχρόνια αποχή, το ιδανικότερο είναι να επανέλθετε την επόμενη κιόλας ημέρα κάνοντας την ίδια αλλά χαμηλότερης εντάσεως προπόνηση!

3ον. Να προπονείστε τουλάχιστον δυο ή ακόμη καλύτερα τρεις φορές την εβδομάδα.

4ον. Να σιγουρεύεστε κάθε στιγμή για το βέλτιστο καρδιακό σας παλμό, ανάλογα με την ηλικία και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που επιλέξατε.

5ον. Αυξήστε το επίπεδο της άσκησης μόνο αν είστε, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει “πρέπει”, μόνο “μπορώ”!!!

6ον. Αυξήστε το επίπεδο πρώτα σε διάρκεια και μετά σε ένταση καρδιακών παλμών. Μάθετε πώς να αυξομειώνετε την ένταση του προγράμματος βαθμιαία και όχι απότομα.Η ιδανική ένταση, σύμφωνα με τους γιατρούς, ισοδυναμεί με το 70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας ( 220 μείον την ηλικία μας ).

7ον. Καταγράψτε την πρόοδο σας ώστε να βλέπετε διαφορά που θα σας κάνει να συνεχίσετε με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση. Εργασία χωρίς στόχους και αποτελέσματα δεν θα πετύχει ΠΟΤΕ!!!

8ον. Μην “κολλάτε” ποτέ σε ένα και μόνο είδος προπόνησης. Εμπλουτίστε το εβδομαδιαίο προπονητικο σας πρόγραμμα είτε αυτό είναι αερόβιο είτε αναερόβιο, είτε συνδυασμός, μόνο φαντασία θέλει και σωστές συμβουλές.

9ον. Πιείτε ικανοποιητικές ποσότητες υγρών πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ένα από τα πιο πολύπλοκα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που χωρίς “ καύσιμα” απαιτούμε με τον να μην πίνουμε τίποτα απ’τα απαραίτητα, να “δουλεύει” ο μεταβολισμός μας, να κάνουμε καύσεις και να αποβάλλουμε τοξίνες!!

10ον. Ασφαλίστε απολύτως τις κινήσεις σας και το περιβάλλον στο οποίο θα γυμνάζεστε. Ρωτήστε τον γυμναστή για τις σωστές στάσεις που πρέπει να έχετε τη διάρκεια της κάθε άσκησης και εσείς απ’την πλευρά σας αγοράστε τα καλύτερα αθλητικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. αν επιθυμείτε να μην πληρώσετε πολλαπλάσια σε ορθοπεδικούς και χειρούργους.

Σ’αυτό το σημείο θα σκέφτεστε πως είναι αρκετά τελικά όλα αυτά που πρέπει να προσέχετε σε μια προπόνηση, γι’αυτό σύμφωνα με τελευταίες έρευνες σε γυμναστήρια ανά την Ελλάδα το personal training έχει αυξηθεί κατά 22% τα τελευταία 2χρονια χωρίς να υπολογίζεται το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν την πολυτέλεια χρόνου και χρήματος και γυμνάζονται στον προσωπικό τους χώρο χωρίς αυτό βέβαια να προϋποθέτει πάντοτε όργανα και συνθήκες γυμναστηρίου.

Ελπίζω και εύχομαι κλείνοντας, πως ότι προαναφέραμε είναι τόσο ενδιαφέροντα και σημαντικά για εσάς όσο και για μένα, γιατί μπορεί για μένα να είναι το επάγγελμα μου και να πρέπει να το διαφυλάξω προωθώντας πάντα το “σωστό” αλλά η επιβράβευση μου είναι η δική σας ικανοποίηση και υγειά και νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός απ’ αυτόν.