Και όμως! Όλοι τα ξέρουν, αλλά κανείς δεν ξέρει τι κάνουν ακριβώς! Ας ρίξουμε μια σύντομη και προσεκτική ματιά:

Με την λέξη «αναβολικά» ορίζουμε μια γκάμα χημικών ουσιών, που βοηθούνε την παραγωγή έργου. Μετά από μια βόλτα σε διάφορες ιστοσελίδες & φόρουμ ξεχώρισα τις κατηγορίες των ΑΑΣ (ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών συνθετικές χημικές ουσίες ανάλογες των ανθρώπινων ορμόνων και κυρίως ανδρικών) & συμπαθομιμητικών / διεγερτικών / λιπολυτικών φαρμάκων ταοποία φέρνουν τον οργανισμό μας σε τέτοια κατάσταση, ώστε να προωθούν το κάψιμο του λίπους και την ταχύτερη μυική ανάπλαση. Υπάρχουν κι άλλες, αλλά δε θα ήθελα να επεκταθώ στο παρόν άρθρο.Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση)...

Όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι ειδικά από γυναίκες πρέπει να αποφεύγονται διότι τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα: τριχόπτωση, τριχοφυΐα, τραχεία φωνή, μεγέθυνση της κλειτορίδας. Αν και μόνο αν, υπάρχει παρακολούθηση γιατρού, τότε μόνο ίσως μπορεί να γίνει κάποιος «κύκλος» με ΑΑΣ, που θα είναι προσεκτικά μελετημένος, ώστε οι παρενέργειες να είναι το δυνατόν λιγότερες. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΚΛΟΣ ΑΑΣ που να μην αφήνει παρενέργειες στις γυναίκες (ή γενικά στους ανθρώπους).


1) Dianabol (Methandrostenolone)

Ασθενές αναβολικό που προκαλεί ένα αδύναμο ερέθισμα στους ανδρογονικούς υποδοχείς(AR) & σε πολύ μικρό βαθμό. Ως εκ τούτου συνδυάζεται με αναβολικά (όπως Primobolan, Deca-Durabolin ή Trenbolone).H χρήση του σε γυναίκες έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμο βράχνιασμα της φωνής (μπασσάρισμα) με μερικές μόνο ταμπλέτες: 1 την ημέρα για λίγες εβδομάδες. Μέχρι το 1960 συνταγογραφόταν κατά κόρον από τους γιατρούς στις γυναίκες σαν τονωτικό, ώσπου ανακαλύφθηκε αυτή η παρενέργεια, που προκάλεσε και την διακοπή του. Δεν θεωρείται καλή επιλογή αναβολικού για γυναίκες.Συνήθης δόση (σε άντρες) είναι 25-50mg/ μέρα, χωρισμένο σε 4-5 δόσεις.


2) Deca-Durabolin (Nandrolone)

Προκαλεί μεγάλο ερέθισμα στους ανδρογονικούς υποδοχείς (AR), βοηθώντας την μυική υπερτροφία.Περιέχει το ένζυμο 5α που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT (dehydrotestosterone), η οποία δίνει περισσότερες δυνατότητες. Η αναβολική της δράση εξουδετερώνεται, όσο ανέρχετα στα ανώτερα στρώματα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει την τριχοφυΐα (φαλάκρα), το δέρμα & τον προστάτη.Επιδρά επίσης και στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να οδηγεί πολλές φορές σε σεξουαλική ανικανότητα (αν χρησιμοποιείται μόνο του & παρατεταμένα).Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σημάδια γυναικολογικά (αυξάνει το επίπεδο των οιστρογόνων). Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει έντονη σεξουαλική επιθυμία & σεξουαλική κυκλοθυμικότητα, κατάθλιψη κτλ.

3) Ephedrine Hydrochloride

Η εφεδρίνη βοηθά στη λιπόλυση, με αύξηση της έκκρισης της νοραδρεναλίνης (NA) από τους νευρώνες του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτή η έκκριση νοραδρεναλίνης ενεργοποιεί αδρενεργικούς υποδοχείς, που με τη σειρά τους ανεβάζουν τη μεταβολική δραστηριότητα στα λιποκύτταρα & στα μυικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η λιπόλυση στα λιποκύτταρα, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η πρωτεινική σύνθεση στους μυικούς ιστούς.Η σωστή δοσολογία για τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι 20 mg εφεδρίνης μαζί με 200mg καφεΐνης & 300mg ασπιρίνης 3 φορές τη μέρα περίπου 1,5 ώρα πριν τα γεύματα.Συνηθισμένες παρενέργειες είναι όλες όσες σχετίζονται με τη δραστηριότητά του στο συμπαθητικό σύστημα, όπως ανορεξία, υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, δυσκοιλιότητα, αϋπνία, νευρικότητα, άγχος, νευρικότητα & κατάθλιψης. Η θερμογενική δράση της κρατάει μέχρι και 20 εβδομάδες,ενώ το 75% της δράσης της στην απώλεια βάρους οφείλεται στον έλεγχο της όρεξης.

4) Clenbuterol Hydrochloride (Spiropent)

To Clenbuterol δουλεύει με τον ίδιο τρόπο με την εφεδρίνη. Σε αντίθεση όμως με την εφεδρίνη, η οποία παραμένει στο σώμα για μερικές ώρες, το clenbuterol κρατάει για μέρες & είναι ενεργό 24 ώρες τη μέρα. Προτιμάται σε σχέση με την εφεδρίνη, γιατί δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία του ύπνου.Έχει ακριβώς την ίδια επίδραση στα λιποκύτταρα, αλλά η κλενβουτερόλη επιταχύνει πολύ λιγότερο τους καρδιακούς παλμούς, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη δόση.Η τυπική ημερήσια δόση είναι 100mcg την ημέρα. Δεν θεωρείται αναβολικό (ή τουλάχιστον σημαντικό).

5) Stanozolol (Winstrol)

To Winstrol είναι ένα πολύ δυνατό αναβολικό που επηρεάζει τους progesterone υποδοχείς. Βοηθά την ανάπτυξη των μυικών ιστών, ερεθίζοντας τους ανδρογονικούς υποδοχείς (AR). Επεμβαίνει στη δομή του DNA των μυικών κυττάρων, «γράφοντας» εκ νέου «πληροφορίες» μυικής υπερτροφίας απευθείας στην τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP)& στις κυτταρικές ίνες.Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως επίσης και προβλήματα τον κύκλο της εμμήνου ρήσης στις γυναίκες.

6) Mesterolone (Proviron)

To Proviron, ως αναβολικό στεροειδές, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι τόσο γιατί ενεργοποιεί μερικά την DHT (dehydrotestosterone) στους ανδρογονικούς υποδοχείς, αλλά ΚΥΡΙΩΣ γιατί λειτουργεί σαν αντι-οιστρογονικό. Πιθανολογείται ότι υποβοηθά στην απορύθμιση των οιστρογονικών υποδοχέων (ER). H ειδικότητα του Proviron (που, άλλα ΑΑΣ σαν το Clomid, δε μπορούν να προσφέρουν) είναι σκλήρυνση των μυών και κατά της γυναικομαστίας που μπορει να προκαλέσει η τεστοστερόνη.Ναι μεν, έχει καλή επίδραση στους AR, όμως δεν κατορθώνει να επιδράσει στην μυική υπερτροφία, λόγω του ότι μεταβολίζεται σε ένζυμο πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Αυτός είναι και ένας από τους τους λόγους που δεν θεωρείται αποτελεσματικό αναβολικό. Λειτουργεί όμως πολύ καλά σαν αντι-γυναικολογικό, μειώνοντας είτε το επίπεδο των οιστρογόνων στον οργανισμό, είτε την επίδρασή τους.Οι παρενέργειες στις γυναίκες είναι πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων, μερική διαταραχή του κύκλου ή/και πλήρης διακοπή, μείωση / πτώση του στήθους, κατάθλιψη.

7) Oxandrolone (Anavar)

Αντίθετα από τα περισσότερα στεροειδή τάξης ΙΙ που κατά κόρον επιδρούν στο δέκτη (AR), φαίνεται ότι το oxandrolone φαίνεται ότι δεν επιδρά στους AR, και έτσι θεωρείται σαν στεροειδές τάξεως Ι. Από μόνο του θεωρείται αδύναμο αναβολικό, οπότε συνδυάζεται με αναβολικά τάξεως ΙΙ, όπως το diananol ή το Anadrol.
Και αυτό γιατί οι bodybuilders κάνουν ανεπιτυχείς και αδικαιολόγητες συγκρίσεις κατά την κρίση των αναβολικών στεροειδών. Λόγω της υψηλής τιμής του, πολύ λίγοι bodybuilders έχουν πάρει μεγάλες δόσεις του oxandrolone. Υπάρχει μια περίπτωση που αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία (Forbes) όπου αναφέρεται ότι ένας αθλητής υψηλού επιπέδου έπαιρνε 150 mg ανά ημέρα ώστε να έχει αξιόλογα ωφέλη. Αυτό βέβαια δεν θεωρείται απόλυτα αξιόπιστο, διότι δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν λήφθηκε κανένα άλλο στεροειδές. Εν πάση περιπτώσει, με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά, μόνο κάποιος αρκετά πλούσιος θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια τέτοια δόση.
Το Oxandrolone δεν αρωματίζει ή δεν μετατρέπει σε DHT, και έχει μια μακρύτερη ημιζωή από το Dianabol (8 ώρες έναντι 4 ωρών). Το Oxandrolone επηρεάζει και οξύνει προβλήματα τοξικότητας συκωτιού, πράγμαπου έχει αποδειχθεί κλινικά αλλά και πρακτικά: δόσεις 40 mg / ημέρα και υψηλότερες, για παρατεταμένη χρήση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ηπατική τοξικότητα.

8) Testosterone

Η τεστοστερόνη, ως το πιο φυσικό ίσως φάρμακο & ένα από τα περισσότερο χρησιμοποιημένα ΑΑΣ, είναι η βολική επιλογή & χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς & σύγκρισης με τις υπόλοιπες ουσίες. Η Τεστοστερόνη από μόνη της είναι ικανή να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, ειδικά με δόσεις άνω του 1gr ανά εβδομάδα, ενώ πολύ καλά και ουσιώδη αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε με δόσεις άνω των 500mg ανά εβδομάδα. Ωστόσο, αν δε χρησιμοποιηθούν φάρμακα, μπορούν να προκύψουν παρενέργειες όπως γυναικομαστία. Διόγκωση προστάτη, επιδείνωση της ακμής και της τριχόπτωσης (ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Τέλος, διακρίνεται και για τη χαμηλή ηπατική τοξικότητά της (εν αντιθέσει με πολλά συνθετικά αναβολικά).Στις γυναίκες (όπως προαναφέρθηκε) καλό είναι να αποφεύγεται, αφού αλλάζει όλο το ορμονολογικό προφίλ. Αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης (και προωθείται η παραγωγή της ενδογενούς τεστοστερόνης), ενώ «κλείνει» την παραγωγή οιστρογόνων. Εκτός από την ανδρόμορφη εικόνα που αποκτά η γυναίκα, εξαλείφεται και η γυναικεία της φύση.
Και τώρα που ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, πάμε να βγάλουμε έναν κύκλο με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα & τι λιγότερες παρενέργειεςΑναβολικάΠαρενέργειες Αυτό που πραγματικά
θα πρέπει να ξέρετε:

1. Επιθετικότητα

Όταν η επιθετικότητα καθοδηγείται από την τεστοστερόνη, το αποτέλεσμα είναι μάλλον άσχημο. Ο εγκέφαλος μπερδεύεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται απίστευτες καταστάσεις. Τυπική συμπεριφορά είναι λεκτικές-φραστικές επιθέσεις, γενικότερα καβγάδες & απώλεια ψυχραιμίας με ασήμαντα γεγονότα.

2. Σεξουαλική επιθετικότητα

Θα μπορούσε να συνδεθεί άνετα με το προηγούμενο. Η τεστοστερόνη προκαλεί ερωτική έξαψη. Σε μεγάλο βαθμό & συνδυασμένα με την επιθετικότητα! Τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ευχάριστα όσο φαντάζεστε!

3. Κλειτοριδική μεγέθυνση.(στις γυναίκες)


Αποτέλεσμα της ανδρογονικής δράσης, ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που υποστηρίζουν ότι η μεγέθυνση της κλειτορίδας έχει σαν αποτέλεσμα συχνότερους και εντονότερους οργασμούς. ’λλες πιστεύουν ότι η μεγέθυνση αυξάνει την ευαισθησία σε τέτοιο σημείο, ώστε το ανέβασμα σκάλας με στενό παντελόνι να καταντάει μαρτυρικό! Παρόλα αυτά, συνηθίστε το! Δεν πρόκειται να φύγει!

4. Τριχοφυΐα(στις γυναίκες)

Άλλη μία μη αναστρέψιμη παρενέργεια. Εμφανίζεται / αυξάνεται η τριχοφυΐα στο σαγόνι, στο στήθος, γύρω από τις θηλές και στους γλουτούς, ειδικά στην εσωτερική μεριά των γλουτών, κοντά στην «ουρίτσα». Πολλές γυναίκες ξυρίζονται. Συχνά! Και θα το κάνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους

5. Στομαχική διαστολή-«φούσκωμα»

Τα εσωτερικά ζωτικά όργανα που βρίσκονται στους χαμηλούς κοιλιακούς ερεθίζονται και πρήζονται με τη χρήση συγκεκριμένων στεροειδών. Δεν είναι μόνιμη παρενέργεια, αλλά είναι ακόμα ένα πρόβλημα για τα άτομα που προσπαθούν να το κρύψουν, όπως και τη χρήση στεροειδών.

6. Κολπική εκροή(στις γυναίκες)

Γυναίκες που χρησιμοποιούν στεροειδή μέτριας ή υψηλής ανδρογονικής δράσης, έχουν το σύμπτωμα της εκροής κολπικών υγρών. Δεν είναι κάποια ασθένεια ή μόλυνση & το κυριότερο δεν είναι μόνιμη παρενέργεια.

7. Μυρωδιά σώματος

Άλλη μια ενοχλητική ευτυχώς προσωρινή παρενέργεια. Εξαιτίας της τεστοστερόνης, η μυρωδιά του σώματος γίνεται πιο έντονη με την έλλειψη καθαριότητας, λόγω του ότι επηρεάζεται η έκκριση του ιδρώτα.

8. Καρδιαγγειακές βλάβες

Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία.

9. Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές

Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

10. Ηπατικές βλάβες

Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα.

11. Τριχόπτωση(στους άνδρες)

Δημιουργία φαλάκρας στους άνδρες.

12. Ψυχολογικός παράγοντας

Κατάθλιψη: Ίσως από τις πιο σημαντικές παρενέργειες που αναγκάζει αρκετές γυναίκες να παραιτηθούν από τη συμμετοχή σε αγώνες και από την προσπάθεια γενικότερα. Η κατάθλιψη εντείνεται όταν και αν σταματήσει η παροχή αναβολικών στον οργανισμό. Η επαναφορά των οιστρογόνων, προκαλεί οξεία μανιοκατάθλιψη, κόπωση, απάθεια κλπ. Μέχρι να επανέλθουν οι ορμόνες στα φυσιολογικά επίπεδα,περνάνε μια πολύ δύσκολη περίοδο, βλέποντας επιπλέον να χάνεται το μυικό μέγεθος, η δύναμη και το χαμηλό ποσοστό λίπους.
Συνοπτικά παρενέργειες για άνδρες,γυναίκες αλλά και στους εφήβους.
Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.
Στις γυναίκες: Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.
Στους εφήβους: Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών*.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα πάντα έχουν αντίτιμο.... Αποκτάς χαμηλά ποσοστά λίπους δυναμώνεις, αλλά το αντίτιμο είναι η φύση σου.Τουλάχιστον αν πάρεις την απόφαση να κάνεις χρήση στεροειδων κάντο με εξετάσεις και υπο την επίβλεψη ειδικού.